04.05.2010

Laste ja noorte toitumissoovitused

Autor: Mai Maser, Antonina Järviste, Ülle Einberg, Irina Sapatšuk, Sirje Vaask, Tiiu Vihalemm, Inga Villa, Tervise Arengu Instituut, Eesti Toitumisteaduse Selts

Download:      .pdf

Toitumisharjumused kujunevad lapseeas, mistõttu on lapse toitumise jälgimine väga tähtis. Inimese toiduvaliku määravad toitumisalane teadlikkuse tase, rahalised võimalused, toiduressursside kättesaadavus, perekonna toitumisharjumused, mängukaaslaste ja sõprade toidueelistused ning rahvusköögi eripära.

Paljud täiskasvanuea haigused saavad alguse valest toitumisest lapsepõlves. Mitmed uuringud on näidanud, et toiduvalik, mis sisaldab rohkelt küllastunud rasvhappeid, soola, suure rasvasisaldusega piima- ja lihatooteid ning vähe puu- ja köögivilju, võib mõjutada südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning kasvajatesse haigestumist täiskasvanueas.
Toitumisharjumusi saab muuta, kui muutuvad inimese väärtushinnangud või keskkond.
Tagasi